Je doet het helemaal of je doet het niet

Gepubliceerd op 21 november 2017 om 20:37

Vandaag wil ik jullie kennis laten maken met Jan Bode. Al 22 jaar is hij dirigent van Gospelkoor Reflection. En elke keer staat hij weer voor de uitdaging om nieuwe muziekstukken te zoeken en te vinden. Muziek die past bij het koor maar ook muziek waarmee de luisteraar verrast wordt. Jan vertelt graag over zijn passie en waarom hij gekozen heeft voor het muziekstuk ‘Experiencing God’. Lees verder ...

Jan is naast dirigent ook kok in een aantal verzorgingshuizen in Emmeloord. Als ik hem spreek is hij net onderweg van het ene naar het andere huis. Het telefoongesprek moet even wachten. En ook als hij daarna belt is hij nog druk bezig om van alles te regelen. “Een echt gekkenhuis vandaag”, zegt Jan. En dat is ook wel typerend voor Jan als dirigent. Druk, steeds in de weer en niet snel tevreden.

“Als koor kun je niet altijd met iets groots bezig zijn. We hebben net een project afgesloten waarbij we een cd hebben opgenomen ‘Deel zijn liefde’. Zo’n project kost veel tijd en geld. Ik wil het koor graag gemotiveerd houden. Als je tussentijds niets doet, wordt het moeilijk voor de leden om gemotiveerd te blijven. Ik wil niet de koorleden op hun kont gaan zitten. Een muziekstuk mag steeds weer wat moeilijker. Zo blijf ik de zangers uitdagen.”

Muziek die aanspreekt

Het mooie aan het nieuwe stuk vindt Jan dat het één geheel vormt. Je doet het helemaal of je doet het niet en dat werkt prettig. Als dirigent hoeft hij niet verder te zoeken naar nieuwe nummers.

“Experiencing God is een werk van twee arrangeurs Gary Rhodes en Claire Cloninger. Ik weet van hen dat zij een hele mooie insteek hebben. Ze kiezen altijd voor mooie liggingen. Er is goed over nagedacht welke muziek bij elkaar past. Deze muziek heeft echt weer een hoger niveau en dat is wel een uitdaging. Ik denk dat het muziek is die veel mensen aanspreekt. Ik vind het mooie dat er in dit hele stuk bekende maar ook onbekende liederen zitten.”

Dat deze muziek aanspreekt weet Jan uit ervaring. Hij heeft dit project een aantal jaar geleden gedaan met een ander koor, Living Water. Omdat het al bekend was bij hem, heeft hij lang getwijfeld. Vanuit Living Water zijn er 4 leden die nu met Reflection meezingen. Dat zegt toch wel genoeg.

Ik voel geen twijfel aan God

“Ik vind de muziek zo mooi dat ik het écht met Reflection wil doen. Het past gewoon heel goed bij ons. Het bijzondere vind ik dat je wordt meegenomen in het hele verhaal van het evangelie. Het raakt mensen. Vanaf het eerste nummer geef je als koor al heel veel. Het stuk start in het begin van de bijbel. Daar hoor je al hoe mensen God ervaren. Neem bijvoorbeeld Abraham die zijn zoon Isaäk moet offeren. Abraham luistert en God geeft een ram in plaats van Isaäk. God ervaren is vaak zo moeilijk. Deze liederen helpt je een klein stukje op weg.”

De boodschap wordt versterkt door de spreekteksten. Bij veel nummers zijn Nederlandse teksten die door verschillende koorleden worden gebracht. Maar ook visueel komt het ervaren van God naar voren.

“Persoonlijk vind ik het nummer ‘I will never be the same again’ het mooiste. Ik zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik heb de deur gesloten. Ik voel geen twijfel aan God als ik dit zing. Ondanks alles wat er om me heen gebeurt. Mijn vertrouwen in God groeit door dit lied. Wat er ook gebeurt, het maakt niet uit.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

Jan vertelt dat hij steeds op zoek is naar liederen die anderen niet zingen. Hij wil het lef hebben om onbekende nummers te zingen. Hij wil origineel blijven en daardoor het publiek raken. 80% van zijn tijd gaat zitten in het zoeken van nieuwe muziek. Hij draait het dan een bepaalde periode. Pas als hij het na langer luisteren nog mooi vindt, wil hij het laten zingen door koor.

“Over 3 jaar bestaat Reflection 25 jaar. Ik zie ‘Experiencing God’ als een muzikaal tussenstation. Een soort verlengstuk naar het 25-jarig jubileum. Dit stuk is een belangrijke opstap naar wat gaat komen.”


«   »