06-04-2017 This is the Voice of ...

Bezig zijn met ons nieuwe project 'Experiencing God' betekent ook bezig zijn met het zoeken naar spreekstemmen. Bij veel liederen wordt vooraf iets verteld. Die spreekstemmen worden gedaan door koorleden. Zo zie je maar: lid zijn van Reflection is meer dan alleen maar zingen. 15 koorleden hebben zich opgegeven om auditie te doen. Op dinsdag en donderdag is er een groepje aan de beurt. Bij onze dirigent Jan Bode thuis staat de microfoon met koptelefoon al klaar.

 

De koorleden met verschillende stemmen hebben verschillende teksten voorbereid. Bij elke tekst even uitzoeken. Begint de muziek eerst of toch eerst de spreekstem. Kom je goed uit. Moet je sneller of juist langzamer. Het was auditie doen voor een spreekstem maar ook de ideeën over de vorm voor de musical borrelden op. Na twee avonden zijn de stemmen opgenomen en kan de commissie de audities beluisteren. Spannend ...

19-11-2016 Ook zaterdag volle bak en dak eraf

Gospelkoor Reflection heeft op 18 en 19 november 2016 haar zevende CD “Deel Zijn Liefde” gepresenteerd. Zo’n 1.500 muziekliefhebbers waren erbij in het uitverkochte Nieuw Jeruzalemkerk MFC te Emmeloord. Het koor stond in een speelse opstelling op losse blokken en het geheel zag er heel mooi uit. Veel sfeervolle decoraties versierden de zaal en het podium.

Het muzikale programma werd verbonden door gesproken tekst rond het thema “Deel Zijn Liefde’ en persoonlijke toelichting van dirigent Jan Bode en door middel van korte filmpjes. Bij een aantal nummers werd de muziek prachtig uitgebeeld door dansers van Dans Studio Drachten.

Het concert begon heel persoonlijk met de liederen “Heer, ik kom tot U” en “Het zijn de kleine dingen die het doen” door het Talmakoor. Het Talmakoor bestaat uit mensen die in verpleeghuis Talmahof in Emmeloord wonen en hun begeleidersen waarvan Jan Bode ook dirigent is. Voor veel mensen was dit een ontroerende verrassing en zo werd verbinding gemaakt tussen beide koren. Gezamenlijk werd “Christus onze Heer verrees” gezongen en daar deed het publiek van harte aan mee.

Daarna pakte Reflection de draad op met de 18 overige nummers van de CD. Halverwege de avond werd de CD gepresenteerd. Het openvouwen van de CD-verpakking werd begeleid door de woorden van Johannes 3:16. Opengevouwen bleek de CD-verpakking de vorm van een kruis te hebben. Het was een bijzonder moment dat een rilling in de zaal gaf.

Het einde van de avond bestond uit de toegift van Praise Him. Het Keltisch getinte nummer werd begeleid door tapdancers en door het ritme van een percussieinstrument door twee koorleden in Schotse kilt. Het publiek ging erbij staan en klapte enthousiast mee met deze lofprijzing vol energie. Er leek geen einde aan te komen! Een geweldige afsluiting van een geweldige avond.

18-11-2016 Presentatieconcert vrijdag groot succes

Gisteravond heeft Gospelkoor Reflection haaar zevende CD “Deel Zijn Liefde” gepresenteerd in een uitverkocht Nieuw Jeruzalemkerk MFC in Emmeloord. Een verslag met meer foto’s volgt na zaterdag, maar we kunnen u nu alvast vertellen dat het een groot succes was.

10-10-2016 Onze reis langs Rijn en Moezel

Op vrijdag 7 oktober vertrokken wij 's morgens vroeg per touringcar richting Kamp-Bornhofen aan de Rijn in Duitsland. Onderweg maakten we eerst nog een tussenstop in Koblenz, waar de Rijn en de Moezel samenkomen. Na een rondleiding door een plaatselijke gids en bezoek aan Fort Ehrenbreitstein via de kabelbaan, reden we verder via een mooie route langs de Rijn. In het hotel Wagner in Kamp-Bornhofen wachtte het eten en een gezellige avond op ons.

Dag twee bezochten we de burcht “Marksburg” wat een van de weinige burchten in de omgeving is die nog in originele staat verkeert. s’ Middags werd Boppart met een bezoekje vereert en sloten we deze dag af met een bootreis en schitterend vuurwerk als klap op de vuurpijl.

Zondag gingen we via de Loreley naar Rudesheim met zijn beroemde “Drosselgasse” en gezellige winkelstraatjes. Na het diner in het hotel stond een optreden gepland in de mooie Wallfahrtskirche van Kamp-Bornhofen. Dit was het hoogtepunt . We zongen veel nummers van ons nieuwste project "Deel zijn Liefde”, waaronder Tien Geboden. Zie het filmpje hiernaast. Dit werd met veel enthousiasme ontvangen door onze toehoorders uit Nederland, Duitsland, Engeland en Australië. 

Maandag vertrokken we richting Cochem met mooie straatjes en leuke winkeltjes en terrasjes, waar nog wat laatste inkopen gedaan werden als herinnering voor het thuisfront. Op weg naar huis hebben we in Wilp gedineerd en om 21 uur waren we veilig en wel weer in Tollebeek. 

We kijken terug op een paar hele leuke dagen met elkaar en onze nieuwe vrienden en gaan met frisse moed op naar onze cd presentatie op 18 en 19 november.

(Tekst: Hennie Heerkes; Foto's: Caroline van der Sterre)

01-10-2016 Fiesta Boliviana in Bovensmilde

Zaterdag 1 oktober 2016 werkten wij mee aan een benefietconcert tijdens Fiesta Boliviana van Stichting Op de hoogte van Bolivia in Bovensmilde. Voor we aan het concert begonnen was er een heerlijke maaltijd voor iedereen. Om 19.00 uur begon de avond met gitaarspel van Gert-Jan Adema. Daarna brachten wij het heerlijke lied Christus onze Heer verrees. Dit viel goed in de smaak want er werd uit volle borst meegezongen. Hierna zongen we nog meer nummers van ons nieuwe project Deel Zijn Liefde. Voor de pauze leerden wij een Boliviaanse  volkslied van Hans Geerse: Viva mi patria Bolivia. Dit werd door Hans op de gitaar begeleid. 

Na de pauze werd begonnen met muziek op piano door Bonno Geerse en een door zijn vader Hans geschreven nummer met Hans zelf op gitaar. Het bleef in de familie, want Iddo Geerse danste vervolgens een mooie en stoere dans uit Bolivia.

Hierna waren wij weer aan de beurt. Veel nieuwe nummers, maar ook nummers van vorige projecten. Tot slot hebben we samen met de bezoekers elkaar de Vrede van God toegezongen. Het was een prachtige avond om mee te maken en  een goede opstap naar onze presentatie concerten 18 en 19 november.

(Tekst: Gré Bunschoten; Foto's: Dirk van der Wal)

19-09-2016 Verjaardagsfeestje van de Talmahof

We hebben vanavond in de Talma gezongen, ter ere van het 25-jarig jubileum. Veel bewoners kwamen naar ons luisteren en uiteraard met ons meezingen. Wat was het een feest.

Afwisselend zongen we nummers van onze eerdere  cd’s, maar ook van ons nieuwe project hebben we een aantal liederen laten horen. Natuurlijk horen er ook bekende klassiekers bij zoals: “Daarbij de waterkant”, “Klok van Arnemuiden” en “Lichtstad met uw paarlen poorten”.

En wat hadden we een enthousiast publiek. Bewoners, familieleden, vrijwilligers en medewerkers zongen en klapten met veel liederen mee.  Het koor werd hierdoor ook zo enthousiast, dat ze zelfs zonder begeleiding van de dirigent “Twee reebruine ogen” inzetten.

Tussendoor genoten we van een hapje en een drankje, want het was FEEST! Lekkere haring, gevulde eieren of  een blokje kaas mocht hierbij niet ontbreken. Het heeft ons gesmaakt.

Talmahof, van harte gefeliciteerd met jullie 25-jarig jubileum en we hopen dat we nog maar vaak bij jullie mogen zingen!

(Tekst: Vronie van der Velde; Foto's: Bertus Willems)

18-09-2016 Zingend naar de Zondag in Stadskanaal

Wat was het een eind rijden op zaterdag 17 september 2016, maar wat was het de moeite waard; onze medewerking aan Zingend naar de Zondag in de Stadskanaal. Samen met organist Gerwin van der Plaats mochten wij een mooie avond verzorgen in de prachtige Poststraatkerk.

Dit was voor ons de kans om onze nieuwe liederen te laten horen en uit te testen op het publiek. En dat is in de smaak gevallen! Er werd meegezongen en geklapt, het was geweldig! Na de prachtige meditatie van Greet Berends over de Eeuwige, mochten wij het verhaal van Jezus in het lied 'Yahweh' laten horen. Ook in de samenzang werd God geprezen met liederen van Johannes de Heer, maar ook de opwekking '10.000 redenen' werd volop meegezongen.

Na de dienst werden wij als koor nog verwend met een lekkere bak koffie en konden we met een fijn gevoel terug richting de polder.

(Tekst: Eline Oosting; Foto's: Foto Caroline)

07-07-2016 Seizoensafsluiting met een Italiaanse avond

Op 4 juli hebben wij ons seizoen afgesloten met een zeer geslaagde Italiaanse Avond. Voor deze avond lag de organisatie in de handen van onze Dronter dames Ria, Anja en Femke en waren wij te gast bij Tomatenkwekerij “In de Polder” te Luttelgeest.

Bij aankomst werden we in stijl met een bruisend drankje en in het Italiaans welkom geheten door Freek en Sandra.

We kregen een zeer leuke en interessante rondleiding door de kassen en de sorteerruimte, want wist u bijvoorbeeld dat de scheuten van de tomatenplanten 30cm per week groeien en dat aan het eind van het seizoen de scheuten 10 meter lang zijn? 

 

En dat de kassen een oppervlakte bestrijken van 25 voetbalvelden? En dat ze gebruik maken van bijen voor het bestuiven van de planten? En dan de sorteermachine! Dat is een belevenis op zich! Wat een slim en efficiënt ontworpen stuk techniek, compleet van wasstraat voor de tomaten tot palletvuller aan toe.

Na de rondleiding mochten wij genieten van het Italiaans buffet waarvan de maaltijden gemaakt waren door verschillende koorleden. Zij gaven hiermee blijk over meer talent te beschikken dan alleen goed te kunnen zingen. De soep was, hoe toepasselijk én lekker, gemaakt van tomaten van deze tomatenkwekerij. Verder was er een verscheidenheid aan groene salades, pastasalades, andere salades, olijven, te veel om op te noemen. En lekker dat het was! We hebben met z’n allen heerlijk gesmuld!

Jan heeft ook nog, omdat we vorige week net de kooropnames in de studio hebben afgerond, een drietal opnames laten horen. En hoewel nog in ruwe versie had menigeen het kippenvel al op de armen staan! Geweldig mooi! We kunnen haast niet wachten om het op 18 en 19 november aan u te kunnen laten horen. Als u daar nou bij wilt zijn, bestel dan gelijk even de kaartjes via onze site. Reuze makkelijk!

Als laatste heeft het Projectteam de titel van de nieuwe CD aan het koor onthuld. Dit had het team natuurlijk plompverloren kunnen meedelen maar nee het koor moest er voor aan de slag. Middels het oplossen van een puzzel bestaande uit mondelinge en schriftelijke vragen zou men tot de oplossing, de titel dus, kunnen komen. Maar hoewel de puzzel voor de bedenkers erg eenvoudig leek, bleek in de praktijk dit toch nog wel hier en daar tegen te vallen. Maar uiteindelijk is het toch gelukt en werd duidelijk dat de nieuwe CD “Deel Zijn Liefde” zou gaan heten.

 “Deel Zijn Liefde” omdat Dat! onze grootste opdracht is en wanneer we Zijn liefde delen, we vanzelf in Verbinding (het thema van ons CD-project) komen met elkaar en met anderen. Fijne vakantie allemaal!

(Tekst: Danitsja Olthuis, foto's: Foto Caroline)

02-07-2016 De zangpartijen staan erop

Deze week was het dan eindelijk zover ..... We gingen weer de studio in bij Facesound van Joop van der Linden in Lemmer om onze 7e CD op te nemen. Het voelde weer als thuiskomen....! Joop zorgde voor 'The Sound' en Riet voor de inwendige mens. Jan Bode, onze dirigent, zorgde voor de bezielende begeleiding van het koor.

Onze nieuwste CD heeft als thema; 'Verbinding'. Jan Bode heeft de nummers rond dit thema uitgezocht en u zult zien dat dit tot een heel verrassende samenstelling van liederen zorgt. Als koor hebben we een pittige, maar ook een geweldige week achter de rug. We voelden ons bevoorrecht dat we konden en mochten zingen tot eer van God. 

Op 18 en 19 november gaan we onze nieuwste CD presenteren in de Nieuw Jeruzalem kerk in Emmeloord. Dan kunnen we ook samen zingen over Gods grote daden in het heden, verleden en in de toekomst.....over 'Verbinding' gesproken!

We hopen dat u er in november ook bij kunt zijn!

(Tekst: Reina Kombrink, foto's: Foto Caroline)

29-05-2016 Zingen in Luttelgeest

Zondag 29 mei mocht Reflection haar medewerking verlenen aan een zangdienst in Luttelgeest. Deze dienst stond volledig in het teken van zingen met elkaar.  En gezongen, dat hebben we!

Buiten alle mooie nummers die Reflection inmiddels op cd heeft staan, mochten we ook al een paar liederen van ons nieuwe project laten horen.  Het publiek was erg enthousiast en we kregen een geweldig applaus. Dat belooft wat voor onze presentatie in November!

Ook was er veel samenzang met de gemeente. We zongen ‘De kracht van uw liefde’ zelfs a capella met de gemeente. Het was een prachtige dienst. 

(Tekst: Vronie van der Velde, foto's: Foto Caroline)


20-03-2016 Optreden De Goede Herder Kerk te Borger

Zondag was het, na precies 2 jaar geleden, alweer de vierde keer dat we in Borger mochten komen zingen. Al tijdens het inzingen druppelden de kerkgangers binnen, dus voor ons hoog tijd om aan de koffie en krentenbrood te gaan, voordat de dienst begon.

De voorganger was Ds. van Beesten en de samenzang werd weer prachtig begeleid door Gerwin van der Plaats. Het thema van de dienst was ‘Ben je heilig?’ Aan de hand van 1 Petrus 1 vertelde de dominee op een pakkende manier dat het zo officieel klinkt, dat we heilig zijn. Maar juist doordat Jezus voor ons stierf, zijn wij allemaal geheiligd! Aan ons hier op aarde dan nu de taak om onze status (heiligen) overeen te komen met onze toestand (ons als ‘heiligen’ gedragen). En dat is nog wel eens lastig.

Zo richting Pasen was het voor ons natuurlijk een mooie kans om de pas geleerde paasliederen te laten horen aan het publiek. Zo zongen we Christus onze Heer verrees, samen met de gemeente. Ook liederen vanuit the Messiah werden uit volle borst meegezongen en bij de nieuwe liederen vanuit het project ‘Verbinding’ kregen we een warm applaus.

Wij hebben weer genoten van deze prachtige dienst en avond in Borger en hopen jullie allemaal gauw terug te zien, wie weet bij de cd presentatie in november al!

(Tekst: Eline Oostingh, foto's: Foto Caroline)


17-03-2016 Zingen in de Zonnewiede

Donderdagavond 17 maart mochten we zingen voor de bewoners van Verzorgingshuis De Zonnewiede in Giethoorn. Met een klein koor van 22 man/vrouw hebben we ruim een uur voor en met de bewoners gezongen.

Als koor hebben we laten horen hoe veelzijdig we zijn. We zongen oude liederen maar ook een aantal liederen uit ons nieuwe project Verbinding. Het repertoire voor deze avond was weer divers. Van Ave Verum Corpus en het Halleluja tot psalm 134, het Onze Vader en Bye and Bye. Om verbinding te maken met de bewoners hebben we samen met hen oude hollandse toppers gezongen maar ook een canon.
Eén van de bewoonsters schrijft gedichten. Ons eigen koorlid Johannes las haar gedicht Sharleyne voor. We kijken terug op een fijne avond en hebben de uitnodiging voor de kerst al weer op zak.

(Tekst: Poulien Pomstra, Foto's: Foto Caroline)